Οι αναγνώστες θέτουν ερωτήσεις στη συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Δώρα Φώτου

DSC_4685 N

Ο Αθανάσιος 7,5 και ο Γιώργος 6 ετών διάβασαν τα παιδικά βιβλία «Το μυστικό της Κατερίνας» και «Η Κρυσταλλοχώρα» και μέσω της μαμάς τους, Ευθυμίας Σκαπέτη, ρωτούν τη συγγραφέα Δώρα Φώτου:

-Πόσο εύκολο είναι να γράψει κάποιος ένα παιδικό βιβλίο; Οι σπουδές σας (Ελληνική Φιλολογία) σας βοηθούν ή σας βοήθησαν στη συγγραφή;
Σίγουρα η συγγραφή ενός βιβλίου είτε πρόκειται για λογοτεχνικό είτε για παιδικό βιβλίο δεν είναι κάτι εύκολο. Αυτό που χρειάζεται κανείς για να γράψει ένα παιδικό βιβλίο είναι αγάπη για τα παιδιά και φυσικά φαντασία ώστε να μπορέσει να πλάσει ένα μαγικό κόσμο που θα συνεπάρει τα παιδιά, θα εξάψει τη φαντασία τους και θα κερδίσει την καρδιά τους.
Οι σπουδές μου σίγουρα με έχουν βοηθήσει στον τρόπο που εκφράζομαι όταν γράφω αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος που δεν έχει σπουδάσει Ελληνική φιλολογία δεν μπορεί να γράψει εξίσου καλά.

-Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο;
Η συγγραφή ενός βιβλίου ξεκινά από τη στιγμή που σου έρχεται στο μυαλό η πρώτη λέξη στην οποία θα στηριχθεί η ιστορία σου και δεν ξεκινά από την πρώτη λέξη που αποτυπώνεις στο χαρτί. Προσωπικά μου αρέσει πρώτα να έχω ολοκληρώσει τα βασικά σημεία της πλοκής στο νου μου και μετά, να αρχίσω να εκφράζομαι γραπτώς πραγματοποιώντας όποιες τυχόν αλλαγές ή προσθήκες κρίνω απαραίτητες στην πορεία. Επομένως το μεγαλύτερο τμήμα της δουλειάς γίνεται πριν αρχίσω καν να γράφω το βιβλίο. Όσο για το πότε ξεκινά η ανάπτυξη της πλοκής στη σκέψη ενός συγγραφέα, αυτό είναι δύσκολο να το απαντήσω. Πολύ απλά διότι η πλοκή σχηματίζεται στο νου του σταδιακά και πολλές φορές ανεπαίσθητα ακόμη κι από τον ίδιο.

-Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;
Η έμπνευσή μου είναι η αγάπη μου για τα παιδιά. Στόχος είναι μέσα από τα βιβλία μου να τα βοηθήσω να διαπλάσουν την προσωπικότητά τους και να τους εμφυσήσω σημαντικές ηθικές αξίες.

-Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το πρώτο σας βιβλίο;
Κάθε φορά που τύχαινε να προσέχω κάποιο παιδί συγγενών ή φίλων, το πρώτο πράγμα που ήθελα να κάνω ήταν να αρχίσω να τους λέω παραμύθια. Όχι παραμύθια από αυτά που ξέρουν όλοι. Όχι. Εμένα μου άρεσε να δημιουργώ δικές μου ιστορίες και να τις αφηγούμαι στα παιδιά. Ο ενθουσιασμός των παιδιών για τις ιστορίες που τους αφηγούμουν ήταν το πραγματικό κίνητρο για να αποτυπώσω και στο χαρτί κάποια μέρα μια παιδική ιστορία.

-Ποιον ήρωα από τα βιβλία σας αγαπάτε περισσότερο την Κατερίνα, τον Αντώνη ή την Μαρίνα;
Δεν θα μπορούσα να διακρίνω τους ήρωες των βιβλίων μου. Ο καθένας τους έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα και φυσικά τη δική του ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

-Διαβάσαμε πως όταν ήσασταν μικρή λατρεύατε τα παραμύθια. Ποιος ήταν ο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Πράγματι όταν ήμουν μικρή λάτρευα τα παραμύθια. Θα έλεγα ότι το αγαπημένο μου παραμύθι ήταν ο Αλαντίν γιατί ήταν ένα παραμύθι που περιείχε μαγεία και μια συναρπαστική περιπέτεια. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο τέλειος συνδυασμός που μου έκλεψε την καρδιά και που εφαρμόζω και στα παιδικά βιβλία που γράφω. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ο Αλαντίν ήταν ο αγαπημένος μου ήρωας γιατί είχε καλή καρδιά, καλούς φίλους γύρω του, περνούσε πολλές περιπέτειες και με τη βοήθεια του μαγικού λυχναριού και του φίλου του, του Τζίνι, κατάφερνε να ξεπεράσει κάθε δυσκολία.

-Υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο που δεν έχετε γράψει εσείς και θα θέλατε να το έχετε γράψει;
Δεν υπάρχει κάποιο παιδικό βιβλίο άλλου συγγραφέα που θα ήθελα να έχω γράψει. Ο κάθε συγγραφέας είναι ξεχωριστός και η πλοκή των βιβλίων του αντικατοπτρίζει τον δικό του τρόπο σκέψης και είναι δικό του δημιούργημα.
Αυτό που μπορώ να πω είναι πως υπάρχουν πολλές δικές μου παιδικές ιστορίες που θέλω να αποτυπώσω στο χαρτί στη συνέχεια…

-Τι θυμάστε με ξεχωριστή συγκίνηση κι αγάπη από τα παιδικά σας χρόνια;
Από πολύ μικρή ηλικία, ήδη από το δημοτικό, έγραφα διάφορες μικρές ιστορίες τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Όταν τώρα τύχει να διαβάσω κάποια από αυτές τις ιστορίες μου, σίγουρα νιώθω ξεχωριστή συγκίνηση.

Ευχαριστούμε για το χρόνο σας και περιμένουμε με ανυπομονησία το νέο σας βιβλίο!

…..

Μετά τα παιδιά και η μαμά θέτει ερωτήσεις στη συγγραφέα:

-Πόσο εύκολο είναι για ένα νέο συγγραφέα αρχικά να εκδώσει το πόνημά του και στη συνέχεια να το προβάλλει και να το προωθήσει;
Πιστεύω ότι ένα καλό βιβλίο ποτέ δεν χάνεται αλλά κάποια στιγμή θα καταφέρει να βρει τον κατάλληλο εκδοτικό οίκο.
Τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Όλα απαιτούν τη δική μας προσπάθεια. Αλλά νομίζω πως ένα βιβλίο που μιλά στην καρδιά του αναγνώστη καταφέρνει να προωθηθεί από μόνο του. Βλέπετε ο καλύτερος τρόπος να προωθηθεί ένα βιβλίο είναι να το προτείνουν οι ίδιοι οι αναγνώστες σε άλλους.

-Η εικονογράφηση και η γενικότερη εικόνα (επιμελημένη έκδοση, επιπλέον δραστηριότητες κτλ.) ενός παιδικού βιβλίου επηρεάζουν την επιλογή ενός υποψήφιου αναγνώστη;
Όταν κάποιος μπαίνει σε ένα βιβλιοπωλείο, έρχεται αντιμέτωπος με ένα πλήθος βιβλίων. Είναι αδύνατο να γνωρίζει την ιστορία που εκτυλίσσεται στο καθένα από αυτά. Έτσι βασίζεται στο εξώφυλλο, στην εικονογράφηση και φυσικά στην περίληψη του βιβλίου που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο για να κάνει την επιλογή του. Αυτό είναι λογικό. Όταν μάλιστα πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο η προσοχή στρέφεται και στις επιπλέον δραστηριότητες που έχει το βιβλίο στο τέλος για να βοηθήσει τα παιδιά να οξύνουν το νου τους και να αναπτύξουν τις πνευματικές τους ικανότητες.

-Πιστεύετε πως το διαδίκτυο είναι σύμμαχος ή αντίπαλος του βιβλίου;
Το διαδίκτυο πιστεύω ότι είναι σύμμαχος του βιβλίου για πάρα πολλούς λόγους. Δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να πληροφορείται για νέες κυκλοφορίες, να διαβάζει απόψεις άλλων για ένα βιβλίο που τυχόν θέλει να αγοράσει, να μαθαίνει λεπτομέρειες σχετικά με το βιβλίο και το συγγραφέα του κτλ. Επιπλέον, μέσω του διαδικτύου οι λάτρεις του βιβλίου μπορούν να ενημερώνονται για τυχόν εκδηλώσεις σχετικές με το βιβλίο και να έρχονται σε επαφή με τους συγγραφείς.

-Μέσα από το διαδίκτυο ξεκίνησε το δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους». Ποια η γνώμη σας; Θα συμμετείχατε στην εν λόγω προσπάθεια;
Πιστεύω ότι η κίνηση του δικτύου «Διαβάζω για τους άλλους» πραγματοποιεί ένα σημαντικό έργο. Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που λόγω προβλημάτων όρασης, λόγω έλλειψης μόρφωσης ή λόγω ηλικίας αδυνατούν να διαβάζουν οι ίδιοι μόνοι τους ένα βιβλίο.
Η λογοτεχνία δεν είναι ένα αγαθό που πρέπει να το απολαμβάνουν μόνο ορισμένοι άνθρωποι. Αντιθέτως θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους. Όλοι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την ανάγνωση ενός βιβλίου. Αν οι ίδιοι αδυνατούν να το διαβάσουν μόνοι τους, είναι τιμή μας να γίνουμε οδηγοί τους και να τους συντροφεύσουμε σε αυτό το ταξίδι τους στον κόσμο του βιβλίου.

Σας ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου για το χρόνο σας.
Σας ευχόμαστε να είστε γερή και ό,τι κάνετε στη ζωή σας να σας δίνει χαρά κι επιτυχίες.

 

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εξής ιστοσελίδα:

http://www.polispost.com/article/101054/oi-anagnostes-thetoyn-erotiseis-sti-syggrafea-paidikon-biblion-dora-fotoy

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s