Συνέντευξη με τη Δώρα Φώτου, συγγραφέα παιδικών βιβλίων

MystikoKaterinas_ex-280x424

1. Ποιος ο ρόλος του παραμυθιού στη ζωή ενός παιδιού;
Το παραμύθι έρχεται να συντροφεύσει τα παιδιά στην πιο τρυφερή τους ηλικία, σε μια ηλικία που διψούν για μάθηση. Έτσι μέσα από τις ηθικές αξίες που καλείται να μεταδώσει στα παιδιά διαδραματίζει έναν άκρως σημαντικό και κεντρικό ρόλο στη ζωή τους και στη διάπλαση της προσωπικότητάς τους.
Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από τα παραμύθια, ταυτίζονται με τους ήρωες και πολλές φορές τους μιμούνται.

2. Γιατί ασχοληθήκατε με τη συγγραφή παραμυθιών/παιδικών ιστοριών;
Τα παιδιά είναι πραγματικά το μέλλον αυτού του κόσμου. Αν θέλει, λοιπόν, κάποιος να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο θα πρέπει να απευθυνθεί στα ίδια τα παιδιά διότι αν εμφυσήσουμε σε αυτά καλές ηθικές αξίες από τη μικρή κιόλας ηλικία τότε αυτές θα τα συντροφεύουν και στην ενήλικη ζωή τους.
Όλα τα παιδικά βιβλία μου τα γράφω με μεγάλη αγάπη προς τα παιδιά και κύριος στόχος μου είναι να τους μεταδώσω ηθικά διδάγματα που θα τα βοηθήσουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους μέσα από μια ωραία κι ενδιαφέρουσα ιστορία.

3. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού παραμυθιού;
Ένα καλό παραμύθι πρέπει να έχει μια συναρπαστική ιστορία, μια ενδιαφέρουσα ιστορία που να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του παιδιού από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Κάθε παιδική ιστορία οφείλει επίσης να μεταδίδει ηθικά διδάγματα στα παιδιά που θα τα βοηθήσουν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους.
Πολλές φορές στο τέλος ορισμένων παιδικών βιβλίων, όπως είναι αυτά των εκδόσεων Μιχάλη Σιδέρη, υπάρχουν κάποια παιχνίδια σχετικά με την ιστορία. Αυτά ενθουσιάζουν τα παιδιά και τα βοηθούν να οξύνουν το νου τους και να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους.

4. Ποιο πρέπει να είναι το κυριότερο κριτήριο για την επιλογή ενός παραμυθιού ή μιας παιδικής ιστορίας;
Μια παιδική ιστορία θα πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα, συναρπαστική και να μεταδίδει ηθικά μηνύματα στα παιδιά. Άλλωστε αυτός είναι και ο πραγματικός σκοπός ενός παραμυθιού: να εμπνεύσει στα παιδιά ηθικές αξίες που θα τα βοηθήσουν να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους.

5. Γιατί να επιλέξει ένας γονέας Το μυστικό της Κατερίνας;
Το μυστικό της Κατερίνας αποτελεί μια συναρπαστική ιστορία που έχει σαν στόχο της να εμφυσήσει ηθικές αξίες στα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μαθαίνουν να αγαπούν τη φύση, καθώς επίσης και τα ζώα του δάσους. Κατανοούν πόσο σημαντικά είναι τα ζώα αλλά και τα φυτά στη ζωή του ανθρώπου: τα ζώα είναι οι καλύτεροι σύντροφοι του ανθρώπου και τα φυτά συνιστούν την πηγή πολλών ιαμάτων.
Η αξία της φιλίας αποτελεί, επίσης, ένα σημαντικό ηθικό δίδαγμα του βιβλίου. Οι πραγματικοί φίλοι είναι πάντα δίπλα μας για να μας βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές αλλά κι εμείς οφείλουμε από την πλευρά μας να είμαστε εξίσου καλοί φιλοί κι αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους. Τα παιδιά κατανοούν ότι η αληθινή φιλία στηρίζεται στην αμοιβαία αγάπη και εμπιστοσύνη ανάμεσα στους φίλους.

6. Το μυστικό της Κατερίνας είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο που έχετε γράψει. Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;
Φυσικά. Σε λίγους μήνες θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη ένα νέο παιδικό βιβλίο μου που ελπίζω πραγματικά να το λατρέψουν όλοι οι μικροί μας φίλοι.
Στόχος είναι η διάπλαση του ηθικού χαρακτήρα των παιδιών μέσα από μια συναρπαστική ιστορία.

7. Ποιο ήταν το δικό σας αγαπημένο παραμύθι όταν ήσασταν μικρή;
Η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν μόνο ένα. Όταν ήμουν μικρή, λάτρευα τα παραμύθια. Μερικά από αυτά που ξεχώριζαν για μένα ήταν Η Σταχτοπούτα, Ο Πινόκιο, Η ωραία Κοιμωμένη, Ο μικρός ψαράς και το δαχτυλίδι της γοργόνας.
Τα παραμύθια αποτελούν την καλύτερη συντροφιά για ένα παιδί. Του μεταδίδουν ηθικά μηνύματα, διεγείρουν τη φαντασία του και οξύνουν το νου του. Επίσης, το διδάσκουν να αγαπάει το βιβλίο από τη μικρή κιόλας ηλικία. Θα πρότεινα σε όλους τους γονείς να αφιερώνουν λίγο χρόνο για να διαβάζουν στα παιδιά τους παραμύθια διότι είναι πραγματικά ο καλύτερος φίλος του παιδιού.

Η συνέντευξη αναρτήθηκε στην παρακάτω ιστοσελίδα:
http://www.polispost.com/article/56289/synenteyksi-me-ti-dora-fotoy-syggrafea-paidikon-biblion

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s