Μεγάλη παγκόσμια αύξηση κρουσμάτων καρκίνου λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, καπνίσματος και παχυσαρκίας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το κλειδί είναι η πρόληψη.

breast cancer cells

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ωθεί στην πραγματοποίηση μιας παγκόσμιας προσπάθειας για να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες του καρκίνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως είναι η κατάχρηση αλκοόλ, η κατανάλωση ζάχαρης και η παχυσαρκία, δεδομένου ότι προβλέπεται αύξηση της τάξεως του 70% στα κρούσματα καρκίνου, δηλαδή περίπου 25 εκατομμύρια το χρόνο σε μια περίοδο 20 ετών. Μάλιστα, αναφέρεται ότι οι μισές από αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί καθώς συνδέονται με τον τρόπο ζωής. Οι ειδικοί τονίζουν ότι πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Ακόμη και οι πιο πλούσιες χώρες πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος της θεραπείας των ασθενών, ενώ οι φτωχές χώρες, όπου οι αριθμοί αναμένεται να είναι πιο αυξημένοι, δεν είναι έτοιμες για όσα θα έρθουν. Τα κρούσματα καρκίνου έχουν αυξηθεί παγκοσμίως από 12,7 εκατομμύρια το 2008 σε 14,1 το 2012, κατά το οποίο είχαμε 8,2 εκατομμύρια θανάτους. Μέχρι το 2032 αναμένεται ότι θα εμφανίσουν καρκίνο 25 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο, δηλαδή μιλάμε για μια αύξηση της τάξεως του 70%.

Το κύριο πρόβλημα θα παρουσιαστεί σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται και ζει περισσότερο. Εκεί εμφανίζονται δύο είδη καρκίνου. Πρώτον, εκείνοι που προκαλούνται από μολύνσεις, όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, που κυριαρχεί στις πιο φτωχές χώρες όπου δεν διαθέτουν εξετάσεις ή το αντίστοιχο εμβόλιο. Δεύτερον, υπάρχουν πολλοί καρκίνοι που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής των πιο πλούσιων χωρών. Πιο συγκεκριμένα, σχετίζονται με το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τα επεξεργασμένα φαγητά και την έλλειψη φυσικής άσκησης.

Ο δρ Christopher Wild, διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο είπε ότι όταν ο κόσμος μαθαίνει το επάγγελμά του ρωτά αν έχει βρεθεί θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά ελάχιστοι σκέφτονται πώς μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνισή του. Ο συνεργάτης του δρ Bernard Stewart από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας μίλησε για το σημαντικό ρόλο της πρόληψης και ζήτησε να συζητηθεί ο τρόπος που μπορούμε να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να αλλάξει τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης του φόρου στα ζαχαρούχα ποτά. Μια αλλαγή στον τρόπο ζωής μας θα μπορούσε να φρενάρει τον καρκίνο που προκαλείται από την παχυσαρκία και την έλλειψη φυσικής άσκησης. Επίσης, ανέφερε ότι έχουμε περάσει το στάδιο όπου αρκούν ήπια μέτρα εναντίον του καπνίσματος, όπως ενημερωτικά φυλλάδια, και παρότρυνε τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους.

Με βάση την αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας 337.400 θάνατοι παγκοσμίως το 2010 αποδίδονται σε καρκίνο που προκλήθηκε λόγω κατανάλωσης αλκοόλ και κυρίως σε άντρες. Η πλειοψηφία σχετιζόταν με καρκίνο του ήπατος αλλά η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται και με άλλα είδη καρκίνων όπως στο στόμα, στον οισοφάγο, στο έντερο, στο στομάχι, στο πάγκρεας, στο στήθος και αλλού.

Περίπου οι μισοί Βρετανοί δεν κατανοούν τη σημασία της σωστής διατροφής για να προστατευτούν ενάντια στον καρκίνο με βάση μια έρευνα του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund). Μάλιστα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος, κυρίως επεξεργασμένου, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του εντέρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μας προστατεύσει ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου, αν και η παγκόσμια αναφορά για τον καρκίνο λέει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά «δεν φαίνεται να μας προστατεύουν τόσο ενάντια στον καρκίνο όσο πιστεύαμε αρχικά». Όμως, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο λέει ότι σίγουρα μας προστατεύουν ενάντια στο διαβήτη και στις καρδιακές νόσους. Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι το 59% των ανθρώπων δεν γνώριζε ότι η αύξηση του σωματικού βάρους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι πιο συχνός στους άντρες (16,7%) και σκοτώνει τους περισσότερους (23,6 %). Ο καρκίνος του στήθους είναι πιο συχνός στις γυναίκες (25,2%) και προκαλεί το 14,7% των θανάτων, που υπερβαίνει για λίγο το ποσοστό θανάτων που προκαλεί ο καρκίνος των πνευμόνων στις γυναίκες (13,8%). Ο καρκίνος του εντέρου, του προστάτη και του στομάχου επίσης αποτελούν μια συχνή διάγνωση.

Είναι σημαντικό να δράσουμε όλοι εγκαίρως και να μεταδώσουμε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής στις επόμενες γενιές, ώστε να καταφέρουμε να προστατευτούμε εμείς οι ίδιοι αλλά και οι μεταγενέστεροι από αυτή τη μάστιγα του σύγχρονου αιώνα. Η θεραπεία είναι στα χέρια μας και δεν είναι άλλη από την πρόληψη. Αρκεί να αποφύγουμε το αλκοόλ και το κάπνισμα, να αρχίσουμε να ασκούμαστε και να εισάγουμε στη διατροφή μας φρούτα και λαχανικά. Γιατί η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!

Πηγή άρθρου και εικόνας:
http://www.theguardian.com/society/2014/feb/03/alcohol-sugar-smoking-fuel-cancer-surge

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εξής ιστοσελίδα:

http://www.polispost.com/article/34562/megali-pagkosmia-ayksisi-kroysmaton-karkinoy-logo-katanalosis-alkool-kapnismatos-kai-pachysarkias

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s