Γενετικά τροποποιημένες μαϊμούδες με αποκοπή κι επικόλληση του DNA

Μια ανακάλυψη που ίσως βοηθήσει ενάντια σε ασθένειες, όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και AIDS

The twin cynomolgus monkeys born

Ερευνητές δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένες μαϊμούδες με μια επαναστατική διαδικασία που επιτρέπει στους επιστήμονες να κόβουν και να επικολλούν το DNA ζωντανών οργανισμών.

Οι μακάκοι είναι οι πρώτοι πίθηκοι των οποίων το γενετικό υλικό τροποποιείται με αυτή τη δυνατή τεχνολογία που πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι θα οδηγήσει τη γενετική ιατρική σε μια νέα εποχή.

Ορισμένοι ερευνητές επικρότησαν αυτό το κατόρθωμα λέγοντας ότι θα τους βοηθήσει να αναπαράγουν καταστροφικές ανθρώπινες ασθένειες σε μαϊμούδες, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Η δυνατότητα να τροποποιήσουμε το DNA με τέτοια ακρίβεια ήδη ερευνάται ως τρόπος να γίνουν οι άνθρωποι πιο ανθεκτικοί στον ιό του AIDS. Αλλά πολλοί αντιδρούν σε αυτό το επίτευγμα καθώς αντιτίθενται στα πειράματα σε ζώα.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα εργαστήριο στην Κίνα, όπου οι επιστήμονες λένε ότι χρησιμοποίησαν τη διαδικασία επεξεργασίας γονιδιώματος που ονομάζεται Crispr/Cas9, για να τροποποιήσουν δύο γονίδια σε γονιμοποιημένα ωάρια πιθήκων πριν τα μεταφέρουν στις κυοφορούσες μητέρες.

Γράφοντας στο περιοδικό Cell, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Nanjing ανακοίνωσε τη γέννηση δύο δίδυμων θηλυκών μακάκων με μακριές ουρές. Τα ονόματά τους είναι Ningning και Mingming. Επιπλέον, αναφέρουν ότι πέντε κυοφορούσες μητέρες απέβαλαν και τέσσερις ακόμη εγκυμοσύνες είναι εν εξελίξει.

Τη διαδικασία Crispr υποδέχτηκαν με χαρά γενετιστές σε εργαστήρια ανά τον κόσμο λόγω της μεγάλης προοπτικής της. Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη γονιδιακή θεραπεία, η Crispr επιτρέπει στους επιστήμονες να αφαιρέσουν τα εφθαρμένα γονίδια από τα κύτταρα ή να τα αντικαταστήσουν με υγιή. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να διορθώσουν ακόμη και μικρά λάθη στον κώδικα DNA.

Η Κινεζική ομάδα με υπεύθυνο τον JiahaoSha είπε ότι η δουλειά τους δείχνει πώς η Crispr μπορεί να δημιουργήσει πιθήκους που να φέρουν γονιδιακά σφάλματα όμοια με αυτά που οδηγούν σε ανθρώπινες ασθένειες. Όμως, το ίδιο μπορεί να γίνει και με μικρά κομμάτια ανθρωπίνων οργάνων που θα δημιουργηθούν σε εργαστήρια για να δοκιμάζουν την επίδραση φαρμάκων ή για να επιβλέπουν την πορεία σοβαρών ασθενειών. Επίσης, θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία Crispr για να βελτιώσουν ή να θεραπεύσουν νόσους.

Μια ιδέα που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο είναι η προσπάθεια αφαίρεσης του γονιδίου CCR5 από τα ανθρώπινα ανοσοποιητικά κύτταρα. Χωρίς αυτό το γονίδιο ο ιός του AIDS δεν μπορεί να προσβάλει τα ανοσοποιητικά κύτταρα και οι ασθενείς μπορεί να θεραπευτούν από τη νόσο. Στο μέλλον η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε υγιείς ανθρώπους που κινδυνεύουν από τη νόσο ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικοί σε αυτή.

Πηγή άρθρου και εικόνας:

http://www.theguardian.com/science/2014/jan/30/genetically-modified-monkeys-cut-and-paste-dna-alzheimers-parkinsons

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εξής ιστοσελίδα:

http://www.polispost.com/article/33668/genetika-tropopoiimenes-maimoydes-me-apokopi-kai-epikollisi-toy-DNA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s