Η άσκηση βοηθά στην κατάθλιψη, αλλά δεν είναι πανάκεια

Running-to-lose-weight-229x300

Σύμφωνα με έρευνα των πανεπιστημίων του Bristol και του Exeter, όσοι πιστεύουν ότι με την άσκηση καταπολεμούν την κατάθλιψη απατώνται σφόδρα.

Η εν λόγω μελέτη είναι η πρώτη που διεξήχθη για να επιβεβαιωθεί αν η άσκηση θα έπρεπε να ενσωματωθεί επισήμως στη θεραπεία ενηλίκων που πάσχουν από κατάθλιψη. Οι ερευνητές μελέτησαν 361 ασθενείς ηλικίας 18-69 ετών που είχαν προσφάτως διαγνωστεί με κατάθλιψη. Στη συνέχεια, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: σε όσους λάμβαναν τη συνηθισμένη θεραπεία και σε όσους πέρα από τη συνηθισμένη θεραπεία ασκούνταν ταυτόχρονα.

Οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν επί 12 μήνες για να αξιολογηθούν τυχόν αλλαγές στα συμπτώματά τους και ανακάλυψαν ότι όσοι ασκούνταν ήταν ελαφρώς καλύτερα από εκείνους που δεν ασκούνταν καθόλου, αλλά αυτή η διαφορά δεν θεωρήθηκε αρκετά μεγάλη ώστε να είναι στατιστικά έγκυρη.

Αξίζει να σημειωθεί,  βέβαια, ότι το 2000 ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Duke στη Βόρεια Καρολίνα δοκίμασαν την αποτελεσματικότητα της άσκησης έναντι του αντικαταθλιπτικού Zoloft, και συμπέραναν ότι η άσκηση φαινόταν να κάνει καλύτερη δουλειά από ό,τι το φάρμακο στη διασφάλιση της αποφυγής επανεμφάνισης των συμπτωμάτων αφού η κατάθλιψη είχε πρώτα βελτιωθεί.

Εν τω μεταξεί στο ίδιο πανεπιστήμιο με τη σημερινή μελέτη, στο πανεπιστήμιο του Bristol, πριν 5 χρόνια σύμφωνα με μια 10ετή μελέτη είχε ανακαλυφτεί ότι οι μεσήλικες που ασκούνταν τακτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Εν ολίγοις, συνοψίζοντας τα ευρήματα των παραπάνω ερευνών θα λέγαμε ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη και κυρίως είναι ικανή να εμποδίσει την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά δεν είναι πανάκεια.

Πηγή:http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jun/06/exercise-depression-research-misses-point

Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στην εξής ιστοσελίδα:

http://dailypicks.gr/%CE%B7-%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CE%BF%CE%B7%CE%B8%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B9%CF%88%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B4%CE%B5%CE%BD/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s